KATIKLI DOLMA
Merhaba,bugün size kabağı sevdirecek bir tarif olan katıklı dolma ile tanıştırmak istiyorum.
Tabii eğer daha önce tanışmamışsanız :) Bazı sebzeler herkesin beğenerek yemesi açısından risk
gurubuna giriyorlar,bence kabakta onlardan biri,fakat değişik sunumlarla damak zevkimize hitap
edecek tadı yakalamak hiçte zor değil.Yaptığım kabak çorbası,katıklı dolma ve mücver kabağı
sevmeyenlere bile sevdirdiler :)))
Katıklı dolmayı ilk öce Aydın da oturduğum zaman komşum olan Diyarbakırlı bir ablamda
tatmış ve çok beğenmiştim.Fakat yıllar sonra katıklı dolmanın aslında bir Bitlis yemeği olduğunu
öğrendim. Türkiyem güzel memleketimin her ili ve her lezzeti bir harika...
Artık tarifi yazalım ;
MALZEMELER
- 4-5 adet kabak
- 250-300 gr kadar dana kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 küçük çay bardağından 2 parmak eksik ince bulgur
- 1 yemek kaşığı reyhan
- Karabiber,kırmızı biber,tuz
- 1 Kase yoğurt
- 1-2 diş sarımsak
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
- Kabakları 3 cm eninde dilimler halinde doğrayalım ve iç kısımlarını oyalım.
- Bir kapta kıymayı,incecik doğranmış soğanı,bulguru ,tuzu baharatları ve reyhanı karıştıralım.Bu dolmaya tadını veren ve olmazsazı olmaz baharatı reyhandır.Muhteşem bir lezzet katıyor.
- Karışımı kabakların boşluklarına dolduralım bulgur pişerken şiştiği için çok sıkı doldurmayalım ve tencereye dizelim.
- Kabakların yarısına gelecek kadar sıcak su ilave edelim.Biraz tuz serpelim,1 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirelim ve üzerine ısıya dayanıklı bir tabak kapatalım.
- Ağır ateşte 25 dakika pişirelim.
- Servis tabağına alalım ve üzerine sarımsaklı yoğurt ve kırmızı biberli yağ gezdirip servis yapalım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder