CİĞER SARMASI
Hep aynı yemekleri döndürüp durmaktan sıkılan
değişik yemekler yapmak isteyenler işte sizler için
zahmetli ama bir o kadarda lezzetli bir tarif, kuzu ürünleri
damak zevkinize uygunsa durmayın hadi başlayın
Kolay gelsin......
MALZEMELER
1 kg kuzu ciğeri(karaciğer ve akciğer karışık)
5 adet kuzu gömleği
7 adet yeşil soğan
yarım demet dereotu
1-2 tutam taze nane,kurusu da olur
1 paket dolmalık fıstık
yarım çay bardağı kuş üzümü
1.5 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yumurta sarısı
Tuz,1çay kaşığı karabiber
YAPILIŞI
1- Kuzu gömlekler sıcak su ile güzel koku oluşana kadar birkaç sefer yıkanır.
2- 1.6 su bardağı pirinç sıcak su ile tuzda serperek ıslatılır.
3-Kuzu ciğerleri küçük küçük doğranarak tavada kavrulur,taze soğanların beyaz
kısımları ince doğranarak fıstıkla beraber suyunu salıp çeken ve 2kaşık sıvıyağ
eklediğimiz ciğerlerimize katılır.
4-Pirinçlerde süzülüp yıkandıktan sonra kavrulmaya devam eden ciğerlere eklenir.
kuş üzümü,tuz ve karabiber serpilerek birbuçuk bardak sıcak su dökülereksuyu
çekene kadar pişirilerek iç pilav hazırlanır.Arzuya göre yenibahar da kullanılabilir.
5- En son incecik kıydığımız dereotu,nane ve taze soğanın yeşil kısımları iç pilava
eklenir.
6- Kuzu gömlekleri suyu süzüldükten sonra çorba kasesine yerleştirilerek iç pilavla
doldurulur kasenin dışına sarkan kenarlar kapatılarak yağlanmıi tepsiye ters
çevrilir,hepsi bu şekilde hazırlandıktan sonra üzerlerine yumurta sarısı sürülür.
180 derece fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirilir.
AFİYET OLSUN....
>
TAHİNLİ KURABİYE
| Etiketler: FEATURE, FEATURED, KURABİYELER, NEW, TATLI KURABİYELER
TAHİNLİ KURABİYE
MALZEMELER
1 su bardağı tahin
1 su bardağı şeker
250 gr tereyağ veya bizim margarin
1 fincan sıvıyağ
1 yumurta
1 su bardağı ceviz içi
kabartma tozu
5-5.5 su bardağı un
YAPILIŞI
Tüm malzemeleri karıştırarak kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim.
Yuvarlak kurabiye şekli verip yağlanmış tepsiye dizelim.
Sıcak fırına verip yaklaşık 25 dakika üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirelim.
Fırından çıkarıp üzerine pudra şekeri dökelim.
Komşularımıza mutlaka tadımlıkta olsa verelim zira kokusu apartmanı saracak.
AFİYET ŞEKER OLSUN
ETLİ DOMATESLİ PİRİNÇ PİLAVI
| Etiketler: FEATURE, FEATURED, NEW, PİLAVLAR
ETLİ DOMATESLİ PİRİNÇ PİLAVI
MALZEMELER
250 gr kuşbaşı dana eti
2 su bardağı pirinç
1 adet kurusoğan
2 adet domates
3 su bardağı et suyu
Tereyağ ve zeytinyağı
Tuz,karabier,kırmızı biber
YAPILIŞI
1-Öncelikle etler tencereye veya düdüklüye konularak güzelce haşlanır.Ben çabuk pişmesi
açısından düdüklü tencereyi tercih ediyorum.Suyunu pilavımızda kullanabileceğimiz şekilde
ayarlayalım,geriye enaz 2 bardak kalmalı 3.bardağı normal su kullanarak tamamlayalım.
2-Pilavı pişireceğimiz tencereye istediğimiz miktarda tereyağ ve zeytinyağı koyup küp küp
doğrayıp pembeleştirelim,kabuklarını soyarak doğradığımız domatesleri ilave edelim.
3- Haşladığımız etlerimizi de ilave edip karıştıralım.Karabiberi ve kırmızı biberide serpelim.
4- Yarım saat öncesinden sıcak suyla ve bir miktar tuz dökerek ıslattığımız pirinçlerimizi
süzüp güzelce yıkayalım ve tenceremize ekleyelim.
5- Etimizi haşladığımız suyu bardakla ölçerek ve eksik kalanı sıcak suyla 3 bardağa tamalayıp
pilavımızın suyunu ayarlayalım,tuzunuda koyup tenceremizin kapağını kapatalım ve ocağıda
kısık ayara alıp suyunu çekene kadar pişirip ocağı kapatalım demlenmesi için enaz 15 dk
dinlendirdikten sonra servis yapalım.
Not:Ne kadar yağ koymalıyım diye düşünüyorsanız benim ölçüm 1 kaşık tereyağı 1 kaşık
zeytinyağı,damak tadınıza göre azaltıp çoğaltabilirsiniz. AFİYET OLSUN
21 Nisan 2013 Pazar
PORTAKALLI KEREVİZ SALATASI
| Etiketler: FEATURE, FEATURED, NEW, SALATALAR
PORTAKALLI KEREVİZ SALATASI
MALZEMELER
1 orta boy kereviz
1 havuç
1 küçük patates
2 portakal
1 kurusoğan
2 diş sarımsak
yarım demet dereotu
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
YAPILIŞI
1- soğanı yemeklik doğrayıp 3 kaşık zeytiyağında hafif sarartalım ve sarımsağı ilave edip
biraz daha çevirelim
2- Küp küp doğradığımız havuç patates ve hem baş kısmını hemde saplarını doğradığımız
kerevizleri sırayla ekleyelim.
3- Tuzunu serpip üzerlerine 1 çay bardağıda sıcak su döküp kısık ateşte suyunu çekerek
hafif yumuşamasını sağlayalım.
4- 2 portakalın suyunu sıkıp üzerlerine gezdirip tekrar kapağı kapatarak az sulu kalacak
şekilde pişirip altını kapatalım.
5- Salatamızı servis tabağına alalım soğuyunca ince ince kıydığımız dereotunu serpelim.
salatamız servise hazır.Değişik güzel bir salata beğeneceğinizi umuyorum.
AFİYET OLSUN
19 Nisan 2013 Cuma
AYVA TATLISI
| Etiketler: FEATURE, FEATURED, NEW, SICAK TATLILAR, TATLILAR
AYVA TATLISI
5 adet ayva
3 adet elma
2 yemek kaşığı toz şeker
1 çay bardağı ceviz içi
1 çay kaşığı tarçın
lohusa şekeri veya gıda boyası
1.5 su bardağı tozşeker
2 su bardağı su
1 paket kremşanti
1 su bardağı süt
YAPILIŞI
Ayvaları güzelce yıkayıp soyalım,ortadan ikiye bölüp içlerini dikkatlice oyalım
kararmaması için limonlu suda bekletebilirsiniz.Ayvaların hepsini bu şekilde ha
zırladıktan sonra tencereye oyduğumuz kısımlar yukarı gelecek şekilde dizelim
şekerimizi ayvaların üzerinden gezdirerek dökelim.Ayva çekirdeklerini,lohusa
şekerini veya çay kaşığı ucuyla gıda boyasını ekleyelim.ben doğal olması için
lohusa şekeri kullandım,tercih sizin.suyumuzuda ilave edip ayvalar yumuşayın
caya kadar pişirelim.Diğer tarafta elmaları soyup rendeleyelim 2 kaşık şekeri
ekleyip pişirelim.Elmalar suyunu salıp çektikten sonra altını kapatıp bir çay
kaşığı tarçın ve ceviz içini ekleyelim.Hazırladığımız bu içi pişirdiğimiz ve servis
yapacağımz tabağa aldığımız ayvaların içlerine dolduralım,bir paket krem şantiyi
bir su bardağı süt ile çırparak hazırlayıp soğuyan tatlılarımızın üzerine istediğimiz
şekilde ister krema pompası ile ister kaşıkla koyalım.Afiyet olsun.
Not: Lohusa şekeri kullanacaksanız kesme şeker büyüklüğünde olabilir.
Ayva çekirdeği koymayıda unutmayın. GÜLAY Z.
18 Nisan 2013 Perşembe
PATLICAN SALATASI
| Etiketler: FEATURE, FEATURED, NEW, SALATALAR
PATLICAN SALATASI
MALZEMELER
1 kg patlıcan
yarım limon
1-2 diş sarımsak
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz,pulbiber
üzerinin süsü için 2-3 dal maydanoz
3-4 yemek kaşığı kese yoğurdu
3-4 yemek kaşığı kese yoğurdu
YAPILIŞI
Patlıcanlar mangalda,ocakta yada fırında közlenir.Bıcakla boyuna olacak şekilde ortadan
kesilir ve bir kaşık yardımıyla patlıcanların içleri kolayca çıkarılarak salata yapılacak kaba
konulur,kararmamaları için üzerlerine yaklaşık yarım limon suyu sıkılarak çatalla iyice ezilir
Tuzu ve bir yemek kaşığı zeytinyağı ilave edilip sarımsak rendelenir,3-4 kaşık kese yoğurdu
da eklendikten sonra biraz daha ezme işlemine devam edilerek malzemelerin hepsinin birbirine
karışması sağlanır,çatalla salatanın üzeri düzeltilirken yol yol şekil almasıda sağlanmış olur.Son
olarak salatanın üzerine 2 kaşık zeytinyağı gezdirilerek pul biberde dökülür ve maydanoz yap
rakları ile görüntüsü tamamlanır.Önce gözümüze hitap eden salatamız damak zevkimize uygun
muhteşem lezzetiyle midelerimizide şenlendirmeye hazır.Arkadaşım zehra ya ödül kazandıran
bu salatayı mutlaka denemelisiniz.
Not :Eğer kese yoğurdunuz yoksa taze yoğurdu tülbentten süzdürerekte kullanabilirsiniz.
Biz hanımlar için biliyorsunuz çareler tükenmez....
PATLICAN KEBABI
| Etiketler: ANA YEMEKLER, FEATURE, FEATURED, NEW
PATLICAN KEBABI
MALZEMELER
Yarım kg patlıcan
250 gr kuşbaşı et
1 adet kurusoğan,
2-3 tane biber
2 domates
1 yemek kaşığı salça
Tuz,karabiber
YAPILIŞI
Patlıcanları şeritli şekilde soyup istediğimiz şekilde ve büyüklükte boyuna yada enine
dilimleyip kızgın yağda hafif kızartarak yağını çekmesi için havlu kağıt üzerine koyalım.
diğer tarafta eti tencerede veya düdüklüde haşlayalım tavada küp küp doğradığımız
soğanı az yağda pembeleştirip haşladığımız etleri ilave edelim biberlerimizide doğrayıp
ekleyelim tuz, karabiber, kırmızıbiber ve salçayıda koyup üzerine 2 bardak et suyunu
döküp az daha pişirip altını kapatalım.Yağını çektirdiğimiz patlıcanları fırın kabımıza yer
leştirip hazırladığımız etleri patlıcanların üzerine eşit şekilde yayalım iki domateside kesip
üzerlerine yerleştirdikten sonra fırına verip 200 derecede 15-20 dk pişirip sıcak şekilde
servis yapalım. AFİYET OLSUN
12 Nisan 2013 Cuma
DÜŞES PATATESLER
| Etiketler: ARA YEMEKLER, FEATURE, FEATURED, KAHVALTILIKLAR, NEW, SEBZELİKAHVALTILIK
DÜŞES PATATESLER
Gerçektende bu isim bu patateslere çok yakışıyor
hem görüntü hoş hemde lezzet muhteşem eminim
sizde hak vereceksiniz......
MALZEMELER
yarım kg kg patates
1 yumurta
1 yemek kaşığı tereyağ
tuz karabiber
yarım su bardağı kaşar rendesi
YAPILIŞI
Patatesleri haşlayıp ezelim.Diğer malzemeleri de ekleyip iyice
karışmasını sağlayalım,Kaşar ve tereyağ patateslerin sıcaklığı
ile eriyecektir.Harcımızı krema torbasına koyup yağlanmış
tepsiye sıkalım ve 200 derece fırında pişirelim.Gerek pazar
sabahlarımız için gerekse misafirlerimiz için gayet güzel ve
lezzetli bir yiyecek ayrıca şık bir ikram.Kolay gelsin........
8 Nisan 2013 Pazartesi
SOĞUK ÇORBA
| Etiketler: ÇORBALAR, FEATURE, FEATURED, NEW
SOĞUK ÇORBA
Soğuk çorba yöresel bir çorbadır.Tokata ait olan
bu çorbaya bayılacaksınız özellikle sıcak yaz ayları
için ideal bir çorba yapımıda oldukça kolay....
MALZEMELER
1 kase haşlanmış yeşil mercimek
1 su bardağı kadar kesme hamur
yarım kg kadar yoğurt
1-2 kaşık tereyağ
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı nane
YAPILIŞI
Haşlanmış mercimeği ve kesme hamuru çorbayı servis edeceğimiz
kasede karıştıralım.Yoğurdu koyu ayran kıvamına getirelim.Ezilmiş
sarımsakları yoğurda karıştırıp mercimek ve kesme hamurumuzun
üzerine dökelim.Tuzunu ayarlayalım servis yapacağımız zaman yağı
tavada kızdırıp naneyi dökelim ve çorbamızın üzerine gezdirelim.
Ölçüyü kişi sayısına göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.Kesme hamuru
satın alabileceğiniz gibi kendinizde evde kesebilirsiniz.Ben mantı
yaptığımda kalan hamurumu hep soğuk çorbanın küçük kareler
şeklinde olan hamurunu keserek değerlendirir sonra onları kurutup
saklarım.Kestiğim kare hamurları sizler için görüntülemiştim.......
Şöyleki
eğer hamuru kesmek zor gelirse yıldız veya arpa şehriye ilede yapılabilir.
kolay gelsin.....
BEZELYE YEMEĞİ
| Etiketler: ANA YEMEKLER, FEATURE, FEATURED, NEW, SEBZE YEMEKLERİ
BEZELYE YEMEĞİ
Kış için dondurucuya koyduklarımızı tüketme zamanı bende
bugün o niyetle geçtim dolabın önüne kalan birkaç poşetten
bezelyeyi kestirdim gözüme,evde sevmeyen de yok nasılsa
Yazdan dolaba koyduğumuz sebzeler imdada yetişiyor çoğu
zaman, hem mevsimindeki lezzetini kaybetmeden sizde benim
gibi düşünüyorsanız buyrun birlikte bezelye pişirmeye..........
MALZEMELER
200-250gr kuzu veya dana kuşbaşı et
yarımkg iç bezelye
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı zeytinyağı
yarım yemek kaşığı tereyağ
Tuz,karabiber,toz kırmızıbiber
YAPILIŞI
Eti tencereye alıp suyunu salıp çekene kadar kısık ateşte kapak
kapalı şekilde pişirelim.Suyunu çekince yağımızı ve yemeklik doğ
radığımız soğanı ilave edip karıştırarak soteleyelim,Bir kaşık salça
kırmızıbiber,karabiber,tuz ve bir su bardağı sıcak su koyup biraz
daha etlerin yumuşaması için 5-10 dk pişirelim.Havucu,istenirse
bir adet küp küp doğranmış patatesi ve bezelyeleri ilave edelim.
üzerini iki parmak aşacak kadar sıcak su koyup kısık ateşte sebze
ler ve et yumuşayana kadar pişirip sıcak sıcak servis yapalım.
GÜLAY.Z
6 Nisan 2013 Cumartesi
YUMURTA SALATASI
| Etiketler: FEATURE, FEATURED, KAHVALTILIKLAR, NEW, SALATAKAHVALTI, SALATALAR
YUMURTA SALATASI
Hafta sonu kahvaltı sofralarımız daha bir dolu olsun
ister, daha özen gösteririz.Çünkü sevdiklerimizle
birlikte olmak, mutluluk verdiği gibi daha bir lezzet
katar yediklerimize.Hepimizin bildiği bir alternatif
sizlere hatırlatma kabilinden....
MALZEMELER
5-6 adet haşlanmış yumurta
1 küçük kurusoğan
7-8 dal maydanoz
tuz.kırmızı biber,karabiber
1 yemek kaşığı zeytinyağ
YAPILIŞI
Yumurta,soğan,maydamoz doğranır.Tuz ve baharatlar ilave
edilir, en son 1 kaşık zeytinyağı gezdirilerek önce gözümüzü
sonra da midemizi doyurmak üzere sofrada yerini alır.
AFİYET OLSUN
GÜLAY Z.
GÜLAY Z.
ŞARK KÖFTESİ
| Etiketler: ARA YEMEKLER, FEATURE, FEATURED, NEW
ŞARK KÖFTESİ
Güzel değişik,iç açıcı ve misafirlerimiz için şık
bir ikram alternatifi,beğeneceğinizi umuyorum
Ayrıca yoğurt kansızlık kalp hastalığı,sindirim
güçlüğüne ve karaciğer hastalıklarına faydalıdır.
MALZEMELER
2 su bardağı ince bulgur
1 tatlı kaşığı kuru nane
2-3 kaşık un
1 yumurta akı
1 kaşık tereyağ
2 kaşık zeytinyağı
üzeri için:
4-5 adet kuru soğan
500gr yoğurt
2 diş sarımsak
YAPILIŞI
Bulgur ayıklanıp üzerine 2 bardak kaynar su serpilir,kapak
kapatılarak kabarması beklenir.İçine kurunane,tuz,un ve bir
yumurta akı konur.Bir soğan rendelenir ara ara su serperek
iyice yoğurulur.Avuç içinde sıkılarak fındık büyüklüğünde
köfteler yapılır.Tuzlu kaynayan suda dağıtmadan 10-15 dk
haşlanır.Tavada yarım halka şeklinde doğranan soğanlar kara
melize edilir,kırmızı biber konur.Köfteler suyundan alınıp üzeri
ne yoğurt sonrada soğan kavurması dökülür.Afiyetle yenmek
üzere ikram edilir...... GÜLAY.Z
5 Nisan 2013 Cuma
ŞERİTLİ POĞAÇA
| Etiketler: ayçiçek yağı, beyaz peynir, çökelek, FEATURE, FEATURED, HAMUR İŞLERİ, lor, NEW, POĞAÇALAR, süt, şeker, un, yumurta, yuvam kuru maya
MALZEMELER
1 paket yuvam kuru maya
1 çay bardağı ayçiçek yağı
1 yumurta,
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
3.5-4 su bardağı un
yeteri kadar lor,çökelek veya beyaz peynir
YAPILIŞI
süt,yağ,yumurta akı,tuz,şeker,maya yoğurma kabına alınır
un azar azar ilave edilerek yoğurulur yumuşak kıvamlı ele
yapışmayan bir hamur elde edilir.Hamur üzeri örtülerek 45
dakika kadar mayalandırılır.Hamurdan mandalina büyüklüğünde
parçalar koparılarak yuvarlak açılır.istenilen iç harçtan açılan kısmın
uç kısmına konur.Bir kez rulo şeklinde sarılır kalan kısımda bıçakla
şeritler kesip bu şeritler rulo yapılan kısmın üzerinden geçirilerek alta
doğru kıvırılır.Yağlanmış tepsiye dizilerek yumurta sarısı sürülür.
susam serpilir 200 derecede 30dk pişirilerek çay eşliğinde servis edilir.
AFİYET OLSUN
GÜLAY Z.
.
SOSYAL MEDYA
Ne Aramıştınız
İzleyiciler
Neler Yayınladım
ANA YEMEKLER
(42)
APERATİFLER
(9)
ARA YEMEKLER
(13)
BALIK YEMEKLERİ
(2)
BÖREKLER
(19)
CHEESECAKE
(1)
ÇORBALAR
(14)
DOLMALAR
(5)
ETLİ YEMEKLER
(10)
HAMUR İŞLERİ
(33)
HAMURLUKAHVALTI
(9)
KAHVALTILIKLAR
(15)
KEKLER
(32)
KURABİYELER
(31)
MAKARNALAR
(3)
NEW
(195)
PASTALAR
(20)
PİLAVLAR
(9)
POĞAÇALAR
(17)
REÇELLER
(3)
reklamlar
(6)
SALATAKAHVALTI
(1)
SALATALAR
(10)
SEBZE YEMEKLERİ
(5)
SEBZELİKAHVALTILIK
(2)
SICAK TATLILAR
(2)
SOĞUK TATLILAR
(5)
SÜTLÜ TATLILAR
(4)
TARTLAR
(1)
TATLI KURABİYELER
(8)
TATLILAR
(13)
TAVUKLU YEMEKLER
(4)
TUZLUKURABİYELER
(2)
YÖRESEL YEMEKLER
(2)
ZEYTİNYAĞLILAR
(3)