BAKLA DOLMASI
Yöresel lezzetlerimizdendir bakla dolması.Tokat'a ait olduğu için meşhur Tokat yaprağı
ile baklanın buluşması kaçınılmaz olur.İç baklanın muhteşem tadını sizde seviyorsanız
bakla sarmasınada bayılacaksınız.Zira benim için kendileri çok değerlidir,çok severim.
Tek başına bile bir ana yemek olan bakla dolması pilav ve cacığın yanına da çok yakışır.
Değişik lezzetleri tatmak damak zevkimize uyanları, yemek listelerimize eklemek hem
sofralarımız çeşitlendirir hem de damak tadımızın lezzet algısını yükseltir.Farklılıklara
açık olmak bilgi dağarcığımızı genişleteceğinden ufkumuzu da açar,dolayısıyla verimimize
sağladığı katkıyla bizlere de yeni tatlar elde etme imkanı oluşturur.Zaten üreten insanlar
hep ön yargısız insanlardır,değil mi ?
Elde ettiğimiz tecrübeleri birbirimizle paylaşmamız ve birbirimize katkı sağlamamız,
insan olmanın erdemlerindendir diye düşünürüm..Sizler farketmesenizde benim sizlerle
gönül bağım var sevgili takipçilerim.İlgi alanlarımdan birisi olan mutfaktaki birikimlerimi
sizlerle paylaşmak benim için mutluluk demek, zaten hayat paylaştıkça güzelleşir.
Paylaştıkça artar,Sizlerede bol paylaşımlı bir hayat dileyerek artık tarifime geçeyim yoksa
hayatın anahtar kelimelerinden biri olan paylaşım üzerine o kadar çok söz söylenebilir ki
biraz daha devam edersem bakla dolması tarifim yalan olacak:) Hepinize sevgi ve
saygılarımı yolluyorum ve hayırlı Ramazanlar dileyerek tarifime geçiyorum....
MALZEMELER
- Yarım kg iç bakla
- 1 su bardağından iki parmak eksik ince bulgur.
- 1 orta boy ince doğranmış soğan
- 100-150 gr kadar kıyma
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Tuz,karabiber,toz kırmızı biber
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- Kuru bakla içi kullanılacaksa akşamdan ıslatıp kabuklarını çıkararak 2-3 parçaya bölelim.Taze bakla içi kullanılacaksa bıçakla yine 2-3 parçaya bölerek hazırlanılır..
- Tüm iç malzemeler ve hazırlanan iç bakla bir kapta karıştılarak hazırlanır..
- Hazırlanan iç asma yapraklarına konularak sarılır ve tencereye dizilir.
- Kıyma kullanmayıp tencerenin altına kemikli et sıralayarak ve üzerine dolmaları dizerekte pişirebilirsiniz.hiç et kullanmadan da olur, fakat et kullanmanızı öneririm.
- İçine kıyma kullanmak pratik ve lezzeti arttıran bir seçenek tercih sizin her hali lezzetli..
- Tüm iç sarılıp bittikten sonra dolmaların üzerine gelecek kadar su konulur üzerine tabak kapatılarak kısık ateşte ağır ağır bir kadar saat pişirilir.
- En son bir orta boy soğan ince ince doğranır 1 yemek kaşığı tereyağ 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile tavada pembeleştirilir.1 tatlı kaşığı salça ve kabukları soyularak küçük küçük doğranmış domates ve biraz tuz eklenir domateslerde sotelenince 1 çay bardağı sıcak su ilave edilip bir taşım daha kaynatılır ve pişmekte olan dolmamızın üzerine gezdirilir,bu işlemden sonra 10 dk daha ocakta tutulup altı kapatılır.
- Bu kadar zahmetten sonra afiyetle ve gururla yenilir eşe dosta ikram edilir.. :))
- Afiyet şifa olsun dostlar...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder