>
22 Haziran 2015 Pazartesi

BAKLA DOLMASI


                                              BAKLA DOLMASI
               Yöresel lezzetlerimizdendir bakla dolması.Tokat'a ait olduğu için meşhur Tokat yaprağı
         ile baklanın buluşması kaçınılmaz olur.İç baklanın muhteşem tadını sizde seviyorsanız
         bakla sarmasınada bayılacaksınız.Zira benim için kendileri çok değerlidir,çok severim.
         Tek başına bile bir ana yemek olan bakla dolması pilav ve cacığın yanına da çok yakışır.
               Değişik lezzetleri tatmak damak zevkimize uyanları, yemek listelerimize eklemek hem 
         sofralarımız çeşitlendirir hem de damak tadımızın lezzet algısını yükseltir.Farklılıklara
         açık olmak bilgi dağarcığımızı genişleteceğinden ufkumuzu da açar,dolayısıyla verimimize
         sağladığı katkıyla bizlere de yeni tatlar elde etme imkanı oluşturur.Zaten üreten insanlar
         hep ön yargısız insanlardır,değil mi ?
               Elde ettiğimiz tecrübeleri birbirimizle paylaşmamız ve birbirimize katkı sağlamamız,
         insan olmanın erdemlerindendir diye düşünürüm..Sizler farketmesenizde benim sizlerle
         gönül bağım var sevgili takipçilerim.İlgi alanlarımdan birisi olan mutfaktaki birikimlerimi
         sizlerle paylaşmak benim için mutluluk demek, zaten hayat paylaştıkça güzelleşir.
         Paylaştıkça artar,Sizlerede bol paylaşımlı bir hayat dileyerek artık tarifime geçeyim yoksa
         hayatın anahtar kelimelerinden biri olan paylaşım üzerine o kadar çok söz söylenebilir ki  
         biraz daha devam edersem bakla dolması tarifim yalan olacak:) Hepinize sevgi ve
         saygılarımı yolluyorum ve hayırlı Ramazanlar dileyerek tarifime geçiyorum....
         
               MALZEMELER
  • Yarım kg iç bakla 
  • 1 su bardağından iki parmak eksik ince bulgur.
  • 1 orta boy ince doğranmış soğan
  • 100-150 gr kadar kıyma 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz,karabiber,toz kırmızı biber 
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
              YAPILIŞI
  • Kuru bakla içi kullanılacaksa akşamdan ıslatıp kabuklarını çıkararak 2-3 parçaya bölelim.Taze bakla içi kullanılacaksa  bıçakla yine 2-3 parçaya bölerek hazırlanılır..
  • Tüm iç malzemeler ve hazırlanan  iç bakla  bir kapta karıştılarak hazırlanır..
  • Hazırlanan iç asma yapraklarına konularak sarılır ve tencereye dizilir.
  • Kıyma kullanmayıp tencerenin altına kemikli et sıralayarak ve üzerine dolmaları dizerekte         pişirebilirsiniz.hiç et kullanmadan da olur, fakat et kullanmanızı öneririm.
  • İçine kıyma kullanmak  pratik ve lezzeti arttıran bir seçenek tercih sizin her hali lezzetli..
  • Tüm iç sarılıp bittikten sonra dolmaların üzerine gelecek kadar su konulur üzerine tabak kapatılarak kısık ateşte ağır ağır bir kadar saat pişirilir.
  • En son bir orta boy soğan ince ince doğranır 1 yemek kaşığı tereyağ 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile tavada pembeleştirilir.1 tatlı kaşığı salça ve kabukları soyularak küçük küçük doğranmış domates ve biraz tuz eklenir domateslerde sotelenince 1 çay bardağı sıcak su ilave edilip bir taşım daha kaynatılır ve pişmekte olan dolmamızın üzerine gezdirilir,bu işlemden sonra 10 dk daha ocakta tutulup altı kapatılır.
  • Bu kadar zahmetten sonra afiyetle ve  gururla yenilir eşe dosta ikram edilir.. :))
  • Afiyet şifa olsun dostlar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder