>
25 Haziran 2016 Cumartesi

ACEM PİLAVI

 

           ACEM PİLAVI
  Bu pilav ,tek başına bir ana yemek.Etiyle ve içindeki diğer malzemeleriyle oldukça besleyici ve doyurucu...
  İkram ederkenki şık görüntüsü ise Ramazanda ve diğer zamanlarda vereceğiniz davet sofralarınız  için tercih edebileceğiniz güzellikte   
Bizim evde sade pilavdan ziyade böyle etli sebzeli pilavlar her zaman daha çok tercih ediliyor.O yüzden acem pilavı da hak ettiği ilgiyi alakayı görüyor :) yani sizlere gönül rahatlığıyla tavsiye edebileceğim nefis bir tarif.Mutlaka not edip denemelisiniz...
   Acem Pilavının K.Maraşa ait yöresel bir pilav olduğu,İranda da yapıldığı,hatta saray ana yemekleri arasında bulunduğu şeklinde bilgiler mevcut.
  Ben bu sefer tavuklusunu yaptım etli yaptığımda da paylaşırım sizlerle inşallah Siz et yada tavuk kullanarak zevkinize göre yapabilirsiniz...

MALZEMELERİMİZ
*2 su bardağı pilavlık baldo pirinç
*1 adet tavuk göğsü
*2 adet havuç
*1su bardağı bezelye
*1adet orta boy kuru soğan
*1yemek kaşığı tereyağı
*2 yemek kaşığı zeytinyağı
*25 gr çam fıstığı
*1yemek kaşığı limon suyu
*Tuz
YAPILIŞI
*Öncelikle pirincimizi üzerini geçecek kadar sıcak su ve bir tatlı kaşığı tuz ile ıslatıp bekletelim.
*Tavuk etini küçük parçalar halinde doğrayalım.Tencereye etimizi alalım üzerine kapağını kapatıp suyunu salıp çekene kadar pişirelim.Yarım kaşık tereyağını ve bir kaşık zeytinyağının ilave edip birazda tuz serpelim iki üç dk etimizi soteleyip ocağı kapatalım.
*Pilav yapacağımız tenceremize kalan Yağımızı ve yemeklik doğradığımız soğanları ilave edip soteleyelim. Çam fıstığını ekleyip hafif kavrulmasını sağlayalım.Jülyen doğradığımız havuçları ekleyip biraz daha kavuralım.Pirincimizide iyice yıkayıp süzdürdükten sonra ekleyelim birazda pirinçleri kavuralım,etimizden serviste üzerine koymak için çok az ayıralım,kalanı pilav tenceresine ilave edelim,haşlanmış bir su bardağı bezelyemizide ekleyelim.3 su bardağı sıcak suyu ve bir yemek kaşığı limon suyunu ve tuzunuda ekleyerek pilavımız suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirelim.Altını kapatıp biraz bekletelim.
*Servis edeceğimiz kalıbın dibine biraz fıstık ve ayırdığımız eti koyalım.Üzerine pişirdiğimiz pilavı dökerek biraz sıkıştırarak kalıplaşmasını sağlayalım.Ters çevirerek servis edelim.
*Afiyet şifa olsun...

2 yorum:

  1. Sebzeli pilavları çok severim bir de tavuk varmış denemem gerek galiba :) ellerinize sağlık sunum çok hoş...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim sevgili Renkli Mutfak
      Mutlaka denemelisiniz sebzeli ve tavuklu sevdiğinize göre eminim beğenirseniz...

      Sil