>
12 Haziran 2016 Pazar

ÖZBEK PİLAVI


                               ÖZBEK PİLAVI
Merhaba değerli dostlar,Elhamdülillah yine,yeniden bir Ramazana kavuştuk.Rabbim gereği gibi ihya edip ihya olanlardan eylesin bizleri,bu manevi atmosferden azami derecede istifade edebilmeyi nasip eylesin inşallah...
    İnsan herzaman yediği yiyeceklerin  ayrı ayrı birer nimet olduğunun farkına daha bir fazla varıyor sanki açken.Bugün yemek yaparken pirinçleri severek yıkadığımı sebzeleri adeta severek sevgiyle şefkatle yemeğe dönüştürdüğümü farkkettim,adeta bize güç kuvvet oldukları için teşekkür eder gibi :)))
     Tabii onların asıl sahibi olan Rabbe hamd etmeyi en başta bir borç bilerek,dilime döküldü hamd ve şükür duaları,unutmadım tabii benim sahip olduklarıma sahip olamayan kardeşlerimide anmayı onlarada dua etmeyi..
     Mübarek Ramazanın hepimizi de mübarek kılması,Vahyin indiği ay oluşu sebebiyle mübarek vasfını kazanan bu ayda, bizlerede vahyin inmesini ve bizi de mübarek kılmasını tüm kalbimle dileyerek bugün iftar menümden ÖZBEK PİLAVI'nın tarifini sizlerle paylaşayım....

MALZEMELER
  • 250 gr kuşbaşı et
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 2 adet havuç
  • 4 su bardağı sıcak su
  • Tuz,karabiber
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
YAPILIŞI
  • Öncelikle piricimizi sıcağa yakın suda üzerine 1 çay kaşığı tuz serperek 20 dk kadar bekletelim.
  • Bol suda yıkayıp suyunu iyice süzdürdüğümüz etimizi bir kaşık zeytinyağını ve yarım kaşık tereyağını kızdırdığımız tenceremize alıp renk alana kadar yüksek ateşte kavuralım.
  • Kavrulan etlere 2 su bardağı sıcak su ekleyelim,tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirelim.
  • Pilavı hazırlamak için tereyağını pilav tenceremizde eritip kurusoğanları hafif pembeleşene kadar soteleyelim.Kibrit çöpü kalınlığında ve istediğiniz uzunlukta doğrayıp hazrladığımız havuçlarımızı ekleyip soğanlarla birlikte kavurma işlemini sürdürelim.
  • Haşlanan etlerimizi ayrı bir tabağa alalım,kalan et suyunu süzgeçle süzdükten sonra piriç ölçümüz olan bardakla ölçelim ve  üzerini 3 bardağa tamamlayarak pilavımızın suyunu tenceremize ekleyelim..( Pilav için toplamda 3 bardak su kullanmalıyız)
  • Etlerimizi ve suda bekletttiğimiz pirinçlerimizi iyice yıkayıp süzerek pilav tenceremize ilave edelim.
  • Tuz,karabiber ve kimyon tarçın gibi damak zevkinize uyan baharatları ilave edelim.
  • Tarifin orjinalinde bulunan ( fakat ben kullanmadım) bir baş sarımsağı kullanacaksanız tencerenin tam ortasına yerleştirelim.
  • Kapağını kapatıp kısık ateşte suyunu çekene kadar yaklaşık 15 dk kontrollü bir şekide pişirelim.Pirinçler göz göz olup suyunu çektikten sonra ocağı kapatalım.
  • Temiz bir mutfak bezi ile tenceremizi sararak yemek saatine kadar demlendirip sıcak sıcak servis yapalım.
  • Oldukça besleyici ve doyurucu olan aynı zamanda Orta Asya'nın davet sofralarını süsleyen  bu nefis Özbek pilavı değişik tatlar ve sofrasında çeşitlilik  sevenler için  ideal bir pilav alternatifi olacak....
  • Kolay gelsin afiyet şifa olsun....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder